Személyes eszközök

SATTLER-TÍPUSÚ BEVETÉSI RUHA:
Közepes védelmi képességekkel bír, a külső és belső rétege nehezen éghető, szálában lángálló, olaj és víztaszító Skinsafe P84 anyagból készül, a közbülső réteget Sympatex gőzáteresztő anyag alkotja. A tűzoltók azért szerették, mert az új típusokkal ellentétben a Sattler bélése kivehető.
A védőruhán a zippzárakat és zsebeket tépőzár fedi, a láthatóságot fényvisszaverő csíkok segítik elő. 

Jelenleg tagjaink többsége még ezeket a ruhákat használja.

 

MŰSZAKI MENTŐ RUHA:
Olaj és víztaszító anyagból készül védőruha, mely műszaki feladatok ellátása során nyújrt védelmet. A védőruhán a zippzárakat és zsebeket tépőzár fedi, a láthatóságot fényvisszaverő csíkok segítik elő. Ezeket a ruhákat a települési mentőcsoport műszaki egysége használja.

 

VECTOR-TÍPUSÚ BEVETÉSI RUHA:
A védőruha külső része Nomex Delta T sötétkék lángálló anyagból készül, a belső bélése szintén lángálló steppelt Nomex III. anyag. A két réteg között helyezkedik el a Gore-Tex membrán, mely vízhatlanná, szélzáróvá, mégis komfortossá, szellőzővé teszi a ruházatot.

 

 

ROSENBAUER HEROES II. TŰZOLTÓ VÉDŐSISAK:
Könnyen, akár kesztyűs kézzel is beállítható sisakméret. A művelettől függően a beállítás gyorsan módosítható.
Ergonómiailag optimalizált fejszalag. Optimális súlyeloszlás. Hő- és lángálló anyag.
Viselése nem fárasztó. Nem akadályozza a hallást és a hőérzékelést. Izzadságot elnyelő, gépben mosható fejszalag.
Sisakhéj: Üvegszállal erősített kompozit. Extrém hőmérsékleteken is nagyon erős és ütésálló.
Szemellenzők: A megfelelő tanúsítványokkal rendelkezik. Arcvédő és a nyakvédő hő-és lángálló anyagból áll.

Jelenleg a bevetési állományunk többsége ezeket használja.

 

ROSENBAUER HEROES IV SMART. TŰZOLTÓ VÉDŐSISAK:
A Rosenbauer HEROS-xtreme védősisak műszaki alapjain nyugvó, új fejlesztésű, A kategóriás (3/4 sisakhéjazattal ellátott) tűzoltó védősisak maximális védelmi képesség mellett rengeteg funkcionális és kényelmi kiegészítővel, amelyek közül a legfontosabbak: kívülről, akár kesztyűs kézzel is állítható fejszalag méret, formázások nélküli arcvédő, 3 pontos állszíj, könnyedén kivehető és mosható fejkosár huzat, külső légzőkészülék álarc rögzítési pontok, sisaklámpa tartó konzol elöl, középen. A 3/4 mértékű sisakhéj kialakítása révén ezen teljes értékű tűzoltó védősisak viselőjének látását, hallását kevéssé korlátozza, ezáltal gépjárművezetők részére különösen ajánlott.

  • rendszeresítési kötelezettség: rendszeresítésre kötelezett
  • rendszeresítési szám: 5726-1/2012/Ált.
  • fejszalag méret: 51–65 cm között állítható
  • kihordási idő: gyártó által meghatározva: ajánlott 15 év
  • felülvizsgálatok rendje: felhasználó által elvégezhető a kezelési útmutatóban foglaltak alapján 

A Heros-smart sisakok minden alkatrésze külön-külön is cserélhető!

 

KISKŐRÖSI TŰZOLTÓ VÉDŐSISAK:

Anyagösszetétele kettős:

- a héj: üvegszál erősítésű poliészter

- a betét: bőr

Mindez önmagában a természetes öregedéssel nem magyarázható, hisz az első külföldi sisakok 1994/1995-ös beszerzésűek a hazai tűzoltóságoknál. Ezt követően két év alatt a kiskőrösi sisakokat tömegesen lecserélték a hivatásos tűzoltóságok. Az önkéntesek többsége pedig eleve az újabb gyártású sisakokkal kezdte meg működését. Így jelenleg a sisak rendszerből kivont, nincs rendszeresítve.

Jelenleg a települési mentőcsoport műszaki egységének átadva 5 db, a többi ilyen típusú sisakot a gyermek és ifjúsági tagozat, illetve a vonuló tagok gyakorlat alkalmával használják.

 

TŰZOLTÓ MÁSZÓÖV:

A tervezésében, konstrukciójában, anyagfelhasználásában, a fém alkatrészek korrózióvédelmében feleljen meg a vonatkozó műszaki követelménynek, vagy azzal legalább egyenértékű biztonságot nyújtson. Az övet legalább 180 mm-es méretű, a bal oldali „D” csathoz kapcsolt zárkapoccsal kell ellátni. A zárkapocs feleljen meg a vonatkozó műszaki követelménynek, vagy azzal legalább egyenértékű biztonságot nyújtson. A zárkapocs hordhelyzetben oldalra rögzíthető. A csatoló hevederen a névleges mérethez képest minimum +50 mm állítási lehetőség van. A heveder szabad végét úgy kell kialakítani, hogy a csatból ne lehessen kifűzni és helytelen csatolás esetén se csúszhasson szét, továbbá a hevedervég viselje el a teljes próbaterhelést. A méretre húzott heveder szabad része az övön rögzíthető. Az öv bal oldalán tűzoltó bontóbalta tok rögzítésére csatos hevedertartót és tömlőtartó-kötél tartó kapcsokat kell elhelyezni. Egyéb eszközök (különösen lámpa, kézi rádió, munkakés, bicskatok) rögzítésére kétoldalt összesen 1 vagy 2 hevederpántot és akasztókapcsot kell elhelyezni. A gyártási méretsor legalább 900 mm-től 1200 mm-es névleges méretig terjed, 100 mm-es lépcsőkben.

Jelenleg 12 övvel rendelkezik egyesületünk.

 

HAIX, ROSENBAUER AUSTRIA ÉS GORE-TEX TÍPUSÚ BEVETÉSI CSIZMÁK: