2021.09.09. Riasztás

Elszáradt aljnövényzet gyulladt meg egy családi ház kertjében, tegnap délután Kötegyán településen, a Szabadság utcában. Tűz a szomszédos telekről terjedt át, ahol égetést végeztek. A futballpályányi területen égő növényzetet, a helyi önkéntes és a gyulai hivatásos tűzoltók oltották el, vízsugár és kéziszerszámok segítségével.

Képgaléria

2021.07.18. Riasztás

Növényi hulladék és elszáradt aljnövényzet égett vasárnap este Kötegyán településen, a Rákóczi utcában. A helyi önkéntes, valamint a gyulai hivatásos tűzoltók vízsugár és kéziszerszámok segítségével a tüzet eloltották, majd a tűzzel érintett területet átvizsgálták. Az esettel kapcsolatban senki sem sérült meg, tűz a környezetére nem terjedt át.

2021.03.15. Riasztás

Az esti órákban ugyancsak szén-monoxidos esethez vonultak a helyi önkéntes és a gyulai hivatásos tűzoltókat, most Kötegyánba, a Keskeny utcába jelzett be a szén-monoxid érzékelő. A kiérkező egységek ellenőrző mérései alátámasztották az érzékelő jelzését, a levegőben nagy mennyiségű mérgező gáz halmozódott fel. A családi házban lakó két felnőtt és egy gyermek, rosszullétre nem panaszkodott, mérgezésre utaló tünetek nem jelentkeztek. A gázszolgáltató szakembere a meghibásodott átfolyós vízmelegítőt a műszaki felülvizsgálatáig a rendszerből kizárta. Lakosságvédelmi intézkedésre nem került sor, a vízmelegítés alternatív módon megoldott, a fűtés fali konvektorokkal továbbra is biztosított.

2020.03.14. Riasztás

Kötegyánon a Közép utcában egy melléképület, és a hozzá tartozó góré égett, a tüzet a kiérkező gyulai hivatásos tűzoltóság egysége és a helyi önkéntesek együttesen eloltották.

Ezerrel dolgoztak a szivattyúk

2016. június 20. 18:40 Hírlap-összeállítás
 

Kötegyánban még hétfő kora délután is állt a víz, a Vasút utcában működtek a szivattyúk. A település polgármestere, Nemes János lapunknak elmondta, hogy azon a részen kanyarodik a vízgyűjtő csatorna, de ott, a kisbolt előtti szakaszon elakadt a víz.

– Vasárnap 17 óra körül kezdett el esni az eső, három óra alatt 70-80 milliméter csapadék lehullott. A hajnali órákban erre ráesett még 15-20 milliméter, és ez már túl soknak bizonyult – árulta el lapunknak a polgármester, majd hozzátette, vasárnap 18 órakor elsőfokú, majd hétfő reggel 9-kor másodfokú belvízvédelmi készültséget rendelt el. A településen a kötegyáni és a sarkadi önkéntes tűzoltó egyesület, a Gyulai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság, a Kötegyáni Polgárőr Egyesület, valamint a település önkormányzatának dolgozói és a közfoglalkoztatottak segítettek elhárítani a problémát. A vasárnapi felhőszakadás előtt egy hét alatt 90 milliméter csapadék hullott a településen.

 

– Egészen a ház oldaláig ért a víz, de szerencsére az épületbe nem ért be. Négy szivattyúval szívták a vizet, de a kisbolt előtt teljesen be volt dugulva a „duda”, úgyhogy előbb azt kellett megcsinálni, mert addig nem apadt a víz. Reggelig esett az eső, de rengeteg, mintha öntötték volna – nyilatkozta lapunknak az egyik helyi lakos, dr. Tokai Istvánné, majd megmutatta, hogy a ház alapjához már fóliát fektettek le, hogy ne ázzon be az épület. Kérdésünkre elmondta, hogy bár az udvarban is állt a víz, szerencsére semmiben nem esett kár.

 

Az Arany János és a Petőfi utcában a házak udvarába is betört a víz, ott is szivattyúzni kellett. Mint megtudtuk, a helyi önkéntes tűzoltók már vasárnap 17 órától másnap hajnali háromig folyamatosan szivattyúzták a vizet, majd alig két óra múlva folytatták a műveletet.

Lecsapott a vihar, Kötegyánt elmosta az eső

2016. június 19. 17:05 , Legutóbb frissítve: 2016. június 20. 08:23 beol.hu/MTI
IDŐJÁRÁS | "Komoly" felhőszakadást és jégverést jelentettek dombegyházi olvasóink vasárnap 17 óra körül, de Battonya, Békés, Elek és Gyula területén is zivatarról érkeztek jelzések. Kötegyánban a délutáni felhőszakadásból 50 mm csapadék hullott az Időkép szerint. Hétfőn is sok eső jöhet, főleg a délkeleti, keleti régiókban várhatók heves zivatarok, amit szélroham és jég is kísérhet.

Kötegyánt elmosta az eső
A vasárnap hirtelen lezúdult csapadékvíz nem kis gondot okozott Kötegyánban, a Vasút utcában. A katasztrófavédelemnél közölték: rövid idő alatt annyi csapadék hullott, hogy az átereszek eldugultak, az azokban felgyülemlett, a lakóházakat is veszélyeztető esővizet a helyi önkéntes tűzoltóknak kellett eltávolítani. A csapadékvizet még aznap este átszivattyúzták egy olyan területre, ahonnan az elfolyása már biztosított volt.

Az Időkép azt írta: Kötegyánon a délutáni felhőszakadásból 50 mm csapadék hullott méréseik szerint.

A víz, a jég és a tűz volt az úr
 

Balázs Anett | 2016, június 20 - 16:46
 

Villámcsapás, jégkár, esőzések

Több helyszínen okozott kárt a szélsőséges időjárás Békés megyében. A vihar vasárnap délután érkezett a térségünkbe, volt, akinek a házában, volt, akinek a földjein lévő termésben okozott veszteséget. Az egyik megyei települést pedig elöntötte a víz.

Megyeszerte okozott károkat a hétvégi vihar. Kevermes környékén az esőzést jégeső követte, több gazda földjén óriási a kár. Csongrád megyében, Nagymágocson vasárnap késő délután csapott villám egy családi ház kéményébe. Az orosházi hivatásos tűzoltó parancsnokság munkatársai néhány perc alatt a helyszínre érkeztek és megkezdték a kármentesítést lakossági segítséggel. A 15 négyzetméteren megrongálódott tetőszerkezetet lefóliázták.

Máshol nem a tűz, hanem a jég pusztított. A kukorica, búza nagy részét elvitte a a hétvégén a jégeső. Torma Károly földtulajdonos elmondta, a kevermesi határ 60-70 százalékát letartolta a jég, majd a hatalmas eső. A búzában, gabonában 50-60 százalékos kárt tapasztaltak. Hogy a kukorica túléli-e, két hét múlva derül ki, de a gazda szerint ott is minimum 50-70 százalékos a kár.

Kötegyánban jég és villám nem sújtott, de a hirtelen, nagy mennyiségben lehullott csapadék szinte elöntötte a települést, ahol jelenleg II. fokú a belvízvédelmi készültség. Szőke Ferencnek a kertjében térdig áll a víz. A férfi a polgárőrség felkérésére maga is részt vesz a védekezésben.

– Kisebb megszakítással két órát pihentünk hajnal 3-tól 5-ig. Aztán újrakezdtük a mentést, mert egyre több lett a víz. Azóta folyamatosan megy a szivattyú, úgy néz ki hatásosan, mert lejjebb ment a vízszint öt-tíz centimétert. De reggel, mikor felébredtem, majdnem a lakásban volt a víz – mondta Szőke Ferenc hétfőn délelőtt.

Tegnap este hat óra óta folyamatosan mennek a szivattyúk Kötegyán utcáin. Vasárnap délután 70 milliméter csapadék zúdult le hirtelen, ami nem lett volna gond, ha az elmúlt héten nem esett volna 90 milliméternyi eső. Ezt a mennyiséget a belvízelvezető rendszer már nem tudta feldolgozni. Mintegy negyven önkormányzati dolgozó, közfoglalkoztatott, és a helyi mentőcsoport tagja vesznek részt a védekezésben. Többségük tegnap este hat óra talpon van, hogy megakadályozzák, hogy a  házakba betörjön a víz. Az otthonok eddig megmenekültek az 1500 lelkes településen, viszont sok kert és veteményes tönkrement. Volt, ahol az autó is víz alá merült, de nem tudták kihozni. A szakemberek azt mondják, ha az elkövetkezendő napokban egy csepp eső sem esik, akkor 1-2 nap alatt a helyzetet meg tudják oldani. Azonban a meteorológiai előrejelzések alapján a további napokban heves esőzések várhatóak.

Balázs Anett, Horváth Szabolcs, Laczkó Viktória

 

Teherautón égett százhúsz bála széna az úton Kötegyánban

2013. 05. 19. Vasárnap

Lucernabálákkal megpakolt égő teherautóhoz riasztották a gyulai tűzoltókat vasárnap 15:45 óra körül Kötegyánba. Széna égett Kötegyánban, szénatűz, Kötegyán, 20130519A faluba vezető 42152. számú út belterületi szakaszán a Vasút utca 36. szám előtt borult lángokba egy Mercedes járműszerelvény raktere. A 43 éves méhkeréki férfi által vezetett Mercedes teherautó 120 kisméretű lucernabálát szállított egy kötegyáni férfinek. A sofőr, amikor észlelte, hogy füstöl a ponyvás járműszerelvény raktere, megállt, de a lángok nagyon hirtelen csaptak fel. A gyulai tűzoltók kiérkezéséig a sofőr, s mintegy két tucat kötegyáni lakos is vödrökkel locsolta a tüzet, próbálták megfékezni a lángokat. Olyan is akadt, aki tömlőt hozott, s azzal is locsolták az égő takarmányt. A teherautóról a ponyva teljes egészében leégett, s a szálastakarmány is megsemmisült. A Mercedes teherautó vezetője megúszta kisebb, első fokú égési sérülésekkel, így saját felelősségére lemondott a kórházba szállításáról is. (Hírforrás: Az eredeti cikk a HÍR6 hírportálon.)