LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ

Tilos szabadtéren égetni, kivéve ott, ahol azt jogszabállyal, külön meghatározott esetekben és feltételekkel megengedik!

BELTERÜLETEN

Növényi hulladékot égetni csak abban az esetben lehet, ha azt önkormányzati rendelet megengedi!

KÜLTERÜLETEN

Lábon álló növényzet, tarló, illetve a növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék szabadtéri égetését előzetesen engedélyeztetni kell a tűzvédelmi hatósággal!

(A 3000,- Ft illetékbélyeggel ellátott kérelmet legalább 10 nappal a tervezett tűzgyújtás időpontja előtt a Békéscsabai Katasztrófavédelmi Kirendeltségnél kell benyújtani!)

ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK

 • Továbbra is megengedett a kerti grillezés és a tűzön történő sütés-főzés a tűz állandó felügyelete mellett!
 • Tűzgyújtási tilalom esetén az érintett területen akkor sem megengedett a tűzgyújtás, ha azt egyébként más jogszabály megengedi!
 • A szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül és minden esetben gondoskodjunk megfelelő mennyiségű oltóanyagról. Mindig legyen nálunk a tűz oltására alkalmas kézi szerszám, és csak akkora tüzet gyújtsunk, amekkorát folyamatosan felügyeletünk alatt tudunk tartani. Tájékozódjunk a várható időjárásról, mert a szél kedvez a tűz gyors továbbterjedésének.

 

Jogszabálytól eltérő vagy hatósági engedély hiányában végzett tűzgyújtási tevékenység tűzvédelmi bírságot von maga után!!!

 

AVAR ÉS KERTI HULLADÉK ÉGETÉS HELYI RENDELETE!!!

KEDVES KÖTEGYÁNIAK!

A Kötegyáni Önkormányzat Képviselő-Testülete az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó rendeletet megalkotta.

Itt a következő linkre kattintva (3/2015 avar és kerti hulladék nyílttéri égetés) mindenki letöltheti a rendeletet és elolvashatja.

Kérünk Minden Kedves Lakost, hogy a Katasztrófavédelmi Bírságok elkerülése érdekében tartsa be a rendeletben foglaltakat.

Megértésüket köszönjük!

az ÖTE

A szén-monoxid mérgezés megelőzhető

A Békéscsabai Katasztrófavédelmi Kirendeltség felhívja az érintettek figyelmét a szén-monoxid-mérgezés és a kéménytüzek veszélyeire. Minden fűtési szezonban hallani kéménytűzről, füstmérgezésről, szén-monoxid mérgezésről. Kellő odafigyeléssel, a vonatkozó előírások betartásával, szakmai segítség igénybevételével azonban mindezek elkerülhetőek.

A szén-monoxid mérgezés napjainkban az egyik leggyakoribb háztartásban előforduló baleset, amely sok esetben a nem megfelelő műszaki állapotú, vagy helytelenül használt tüzelőberendezések miatt következik be. A biztonságos használat érdekében a tüzelő- és fűtőberendezéseket, a kémények műszaki állapotát még idejében szakemberekkel érdemes ellenőriztetni.

Sokan egyre jobb szigetelésű nyílászárókat építtetnek be otthonaikba. Nem árt tudni, hogy ezek akár veszélyesek is lehetnek, a természetes szellőzésre ugyanis minden lakótérben szükség van. Különösen óvatosnak kell lenni ott, ahol a nyílt égésterű berendezések megfelelő légutánpótlása nem megoldott. Ezért már a nyílászáró kiválasztásánál figyelni kell a beépített szellőzőkre, és rendszeres szellőztetés révén a lakótérben is folyamatosan gondoskodni kell a friss levegőről.

A gázkészülékekkel ellátott helyiségekben érdemes szén-monoxid érzékelő készüléket is felszereltetni. A „csendes gyilkosként” emlegetett szén-monoxid ugyanis színtelen, szagtalan, toxikus gáz, amely rendkívül gyorsan öl. Meggátolja a véráramban az oxigén szállítását, a mérgezés tünetei pedig (szédülés, nehézlégzés, fejfájás, émelygés, hányinger, gyengeség, súlyos esetben ájulás) jelentkezhetnek hirtelen, vagy fokozatosan is. A megfelelően működő, karbantartott érzékelő berendezés időben jelzi a megnövekedett koncentrációt, s ezzel életet menthet.

A szén-monoxid érzékelő életet menthet, így kiemelten fontos a megfelelő minőségű berendezés beszerzése. Csak a megfelelően felszerelt és szabvány szerint gyártott készülék a megbízható. Ezek egytől egyig szavatossági idővel rendelkeznek, és rendszeres karbantartást igényelnek. Amennyiben a szavatossági idő lejár, vagy a mérőműszer ellenőrzését hanyagolják, a mérés pontatlanná válhat, téves biztonságérzetet, adott esetben pánikot keltve.

Az égéstermék-elvezető rendszer nem megfelelő műszaki állapota, vagy a tisztítás hiánya tüzek okozója is lehet, ennek érdekében a kémények időszakos ellenőrzését, tisztítását el kell végeztetni!

A káresetek elkerülése érdekében tartsuk be az alábbiakat:

 • A kémény állapotát előírt időszakonként (évente) ellenőriztessük!
 • Minden berendezés beszerelését és telepítését bízzuk szakemberre, éljünk a szaktanácsadás lehetőségével egy-egy készülék, vagy rendszer megvásárlása előtt!
 • Az időszakos és kötelező felülvizsgálatok, ellenőrzések elvégzését is bízzuk megfelelő szakképesítéssel rendelkező emberre!
 • Tegyük lehetővé a kéményseprők bejutását otthonunkba!

A feltárt hiányosságok megszüntetéséről a lehető legrövidebb időn belül gondoskodjunk!

 

Jelentős támogatás az önkéntes tűzoltó egyesületek részére

A megyei igazgatóság folyamatosan adja át a települések részére a központi pályázaton nyert új tűzoltó szakfelszereléseket.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a Magyar Tűzoltó Szövetséggel közösen pályázatot írt ki ez év tavaszán az önkéntes tűzoltó egyesületek tűzoltási, műszaki mentési, ifjúságnevelési és hagyományőrző tevékenységéhez kapcsolódó technikai ellátás javításának, az üzemeltetési költségek, valamint az önkéntes tűzoltók oktatásának támogatására.

A kitűzött célok megvalósítására 300 millió forint volt szétosztható azon egyesületek között, amelyek rendelkeznek együttműködési megállapodással a működési terület szerinti hivatásos tűzoltó-parancsnoksággal és vonatkozó szakmai szempontok alapján besorolást nyertek az I-IV. kategória egyikébe.

Az idei központi költségvetés az önkéntesség elvén alapuló egyesületek iránti megbecsülése jeléül a források jelentős emelését biztosította, hiszen 2012-höz képest háromszorosára emelkedett a pályázati összeg mértéke. A pályázati kiírás alapján a különböző kategóriájú önkéntes tűzoltó egyesületek különböző mértékű támogatást igényelhettek, a legtöbb pénzre az egyes kategóriába tartozók aspirálhattak.

Békés megye vonatkozásában a pályázaton történő részvétel kiemelkedően sikeresnek tekinthető, hiszen a pályázatot benyújtó mind a 14 önkéntes tűzoltó egyesület (Battonya, Békéssámson, Csanádapáca, Csorvás, Füzesgyarmat, Gyomaendrőd, Kevermes, Kondoros, Köröstarcsa, Kötegyán, Mezőberény, Nagymágocs, Sarkad, Tótkomlós) közel a kategóriájának megfelelő maximális támogatást nyerte, melynek köszönhetően 10.208.722 Ft,- értékű támogatás átadása történik meg a napokban.

Gyomaendrődön a pályázaton nyert eszközök átadásán túl a város polgármestere oklevelet adott át Kiss Endre részére. A Hunyai, Csárdaszállási, Gyomaendrődi Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság parancsnok-helyettese 2014. szeptember 14-én lakóháztűz során hőterhelés alatt lévő gázpalackot hozott ki az épületből sugárvédelem alatt. Cselekedetével kiemelkedő helytállást nyújtott és olyan példamutató magatartást tanúsított, amely követendő példaként szolgál.

 

Fénykép: Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Forrás:https://bekes.katasztrofavedelem.hu/hirek/2292-jelentos-tamogatas-az-onkentes-tuzolto-egyesuletek-reszere

Gyermektábor Kötegyánban

Gyerekek vakációját színesítette a tavaly szeptemberben megalakult Kötegyáni Önkéntes Tűzoltó Egyesület: az önkéntesség és a segítségnyújtás jegyében húsz fiatalnak szervezett tűzoltótábort.

Augusztus legszebb hete jobbnál jobb programokat kínált, a gyerekek betekintést nyerhettek a hivatásos és az önkéntes tűzoltók, a rendőrök, a mentők és a polgárőrök munkájába. Megismerkedhettek a tűzoltók feladataival, a szakfelszerelésekkel, a polgári védelem, az elsősegélynyújtás, így az önzetlenség és az önkéntesség fogalmaival.

A tábor "lakói" múzeumot látogattak, jártak a mentőállomáson, s a többi között tűzoltási, rendőrségi bemutatón is részt vettek. Az élményt filmek, különféle ügyességi vetélkedők, sorversenyek fűszerezték, a szellemi frissességet elméleti tesztekkel, a fizikait pedig a reggeli tornával és délutáni focival tartották karban.

A családi napon kicsik és nagyok mérték össze tudásukat, aztán közös főzéssel, szalonnasütéssel zárták a különleges vakációt. Szűcs János elnöknél már sokan jelezték, hogy jövőre is jelentkeznek, ha lesz tűzoltótábor - írta a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Fénykép: Szűcs János elnök - Kötegyán ÖTE

Forrás: https://hir6.hu/cikk/100983/gyermektabor_kotegyanban

 

Gyermektábor Kötegyánban
2014. augusztus 13. 11:23
Gyerekek vakációját színesítette a tavaly szeptemberben megalakult Kötegyáni Önkéntes Tűzoltó Egyesület: az önkéntesség és a segítségnyújtás jegyében húsz fiatalnak szervezett tűzoltótábort.

Augusztus legszebb hete jobbnál jobb programokat kínált, a gyerekek betekintést nyerhettek a hivatásos és az önkéntes tűzoltók, a rendőrök, a mentők és a polgárőrök munkájába. Megismerkedhettek a tűzoltók feladataival, a szakfelszerelésekkel, a polgári védelem, az elsősegélynyújtás, így az önzetlenség és az önkéntesség fogalmaival.

A tábor "lakói" múzeumot látogattak, jártak a mentőállomáson, s a többi között tűzoltási, rendőrségi bemutatón is részt vettek. Az élményt filmek, különféle ügyességi vetélkedők, sorversenyek fűszerezték, a szellemi frissességet elméleti tesztekkel, a fizikait pedig a reggeli tornával és délutáni focival tartották karban.

A családi napon kicsik és nagyok mérték össze tudásukat, aztán közös főzéssel, szalonnasütéssel zárták a különleges vakációt. Szűcs János elnöknél már sokan jelezték, hogy jövőre is jelentkeznek, ha lesz tűzoltótábor.

 

Fénykép: Szűcs János elnök - Kötegyán ÖTE

Forrás:https://bekes.katasztrofavedelem.hu/hirek/2223-gyermektabor-kotegyanban

Tűzkármentes aratás

 

A nyári betakarítási munkák amellett, hogy nagy igénybevételt jelentenek a mezőgazdaságban dolgozóknak, igen tűzveszélyesek is. Éppen ezért már az aratásra történő felkészülés is kellő körültekintést igényel. Fontos a betakarítási munkálatok során alkalmazott erőgépek tűzvédelme, az aratásra, valamint a tarló, a növényi hulladék égetésére vonatkozó szabályok ismerete, betartása.

A mezőgazdasági erő- és munkagépek

 

Évente több száz mezőgazdasági tüzet – gabonatábla-tüzet, valamint kazal-, illetve boglyatüzet – kell eloltaniuk a tűzoltóknak. A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ezért felhívja az érintettek figyelmét a szabályok betartására.

 

A kalászos termény betakarítási, kazalozási, szalma-összehúzási és bálázási munkáiban csak a tűzvédelmi követelményeknek megfelelő, legalább egy, az érvényben lévő hatályos szabványoknak és jogszabályoknak megfelelő tűzoltó-készülékkel is ellátott erő- és munkagép, vagy egyéb jármű vehet részt, amelynek tűzvédelmi felülvizsgálatát a betakarítást megelőzően az üzemeltető elvégezte.

 

A jármű megfelelőségéről szemle során kell meggyőződni. Ennek tervezett időpontját nyolc nappal előbb írásban az illetékes katasztrófavédelmi kirendeltségre be kell jelenteni. A szemléről jegyzőkönyvet kell készíteni, amelynek egy példányát a járművön el kell helyezni és a szemlét követő nyolc napon belül a katasztrófavédelmi kirendeltségnek meg kell küldeni.

Az aratás tűzvédelmi szabályai

 • Az aratási munkálatok során kötelező gondoskodni az akkumulátorok megfelelő védőburkolásáról!
 • A kipufogót és a szikratörőt legalább naponta egyszer meg kell tisztítani az éghető anyagoktól!
 • Figyelni kell arra, hogy sehol se csepegjen az üzemanyag vagy hidraulika-folyadék, mert ez elősegítheti egy esetleges tűz terjedését!
 • A munkagépet tilos a gabonatáblán, illetve tarlón üzemanyaggal feltölteni!
 • A járműveken nyílt láng használatával járó karbantartást, javítást nem szabad végezni gabonatáblán, szérűn és a rostnövénytároló területén, hiszen üzemanyag folyhat el, amelyet a nyílt láng lángra lobbanthat!
 • Az aratást lehetőleg közút, illetőleg vasútvonal mentén kell először elvégezni, ezek mellett legalább három méter széles védőszántást kell kialakítani!
 • Védőszántást kell készíteni akkor is, ha a munkaszünet idejére a kombájnt nem tudják a gabonatáblától, kazaltól legalább 15 méter távolságban leállítani!
 •  A munkálatok közben a dohányzás veszélyeit is fontos szem előtt tartani! (Gabonatáblán még a járművek, erő- és munkagépek vezetőfülkéiben sem szabad dohányozni. Az aratás idejére a gabonatáblától 15 méterre kell dohányzó helyet kijelölni, ott pedig szükséges vizet tartalmazó edényt is elhelyezni.)
 • Az összehúzott szalma alapterülete nem haladhatja meg az ezer négyzetmétert, és a szabadban összerakott kazlak között legalább húsz méter távolságot kell tartani!
 • Vasúti vágánytól legalább száz, közúttól és erdőtől legalább huszonöt méterre kell elhelyezni a kazlakat!

Előzzük meg a szabadtéri tüzeket!
 

Az enyhe és csapadékszegény telet követően igen gyorsan megemelkedett a szabadtéri tüzek száma. A statisztikák azt mutatják, hogy az esetek többsége emberi gondatlanságra vezethető vissza. Előzzük meg együtt a szabadtéri tüzeket!

Avar és kerti hulladék égetése

A hatályos jogi szabályozás értelmében tilos a kerti hulladék égetése. A tiltás alól az önkormányzat helyi rendeletben felmentést adhat, ebben szabályozza az égetés feltételeit, körülményeit is. Arról, hogy mikor lehet a kertben égetni, a helyi önkormányzatnál kell érdeklődni. Amennyiben az önkormányzatnak nincs ilyen rendelete, akkor nem szabad avart és kerti hulladékot égetni.

Kerti grillsütő használata, szalonnasütés, bográcsozás

A saját tulajdonú, belterületi ingatlanon található tűzhely, vagy grillsütő használata nem tiltott a tűzgyújtási tilalom idején sem. Az ilyen – nyílt lángú – berendezések, eszközök használata, tűz gyújtása az ingatlanon belül az általános égetési szabályok betartása mellett történhet. Ezek röviden a következők

 • nem szabad felügyelet nélkül hagyni a tüzet, a még ki nem hűlt parazsat, hamut;
 • gondoskodni kell a megfelelő, tűz oltására alkalmas anyag, eszköz – víz, homok  – készenlétben tartásáról;
 • az égetést követően a tüzet gondosan el kell oltani, meg kell győződni arról, hogy valóban kialudt.

 A tüzek 99 százaléka emberi gondatlanság, rosszabb esetben szándékosság következménye, ezért az erdő- és vegetációtűz elleni legjobb védekezés az odafigyelés.

Segítse az erdészek és a katasztrófavédelem munkáját és figyeljen az alábbiakra:

 • Soha ne dobjon el égő cigarettacsikket!
 • Erdőben csak a kijelölt helyen gyújtson tüzet!
 • Gondosan oltsa el a tüzet, használjon hozzá vizet, vagy legalább 5 centiméter földet, máskülönben a szélben visszagyullad!
 • Igyekezzen a kertben is csak akkora tüzet rakni, amiből a szél nem tud izzó zsarátnokokat továbbvinni!
 • Tartsa be a tűzgyújtási tilalom szabályait!
 • Soha ne hagyja a szabadtéri tüzet őrizetlenül!


KÖSZÖNJÜK A LAKOSSÁG EGYÜTTMŰKÖDÉSÉT ÉS SEGÍTSÉGÉT!